Pavasaris jau čia pat. Ar paruošėte padangas naujam sezonui?

Žiema — tai Šiaurės pusrutulyje naudojamos žemės ūkio technikos poilsio metas, kuris gali trukti kelis mėnesius. Kaip apsaugoti padangas prastovos metu ir jas paruošti būsimam sezonui? Bendrovė BKT dalijasi naudingais patarimais

Serenjas (Italija), 2022 metų vasario 7 diena.

Dauguma žemės ūkio mašinų žiemos mėnesius praleidžia stovėjimo aikštelėje. Vis dėlto BKT specialistai ragina nepamiršti pasirūpinti padangomis ir imtis veiksmų, padėsiančių ateityje išvengti neplanuotų prastovų ir taupyti brangų laiką.  

Tinkama techninė priežiūra leidžia žemės ūkio įmonėms nemažai sutaupyti. Padangos yra viena svarbiausių bet kurios įrangos sudedamųjų dalių, todėl jomis būtina rūpintis itin dėmesingai.  Be to, deramas dėmesys padangų priežiūrai užtikrina didesnį mašinų saugumą ir našumą.   

Žiemos periodu bendrovės BKT specialistai rekomenduoja atlikti šiuos veiksmus:

  • Padidinkite oro slėgį ilgam stovėjimui paliktų mašinų padangose. Tai leis išvengti suplokštėjusių ruožų, dėl kurių mašina, ją vėl pradėjus eksploatuoti, gali erzinančiai šokčioti.
  • Tai ypač būdinga kombainams, kurių naudojimas yra sezoniškas. Jų labai didelė masė, o prastovos tarp derliaus nuėmimo periodų itin ilgos. Rekomenduojame prastovų metu pakelti kombainų ratus — taip išvengsite jiems tenkančios didelės mašinos sukeliamos apkrovos. Jei pasinaudoti šiuo patarimu nėra galimybės, padangų slėgį reikia padidinti virš nustatytos normos. Tai leis sumažinti suplokštėjusių ruožų susiformavimo tikimybę.
  • Prieš žemės ūkio darbų pradžią patikrinkite slėgį padangose ir, jeigu reikia, sureguliuokite jį iki normos. Oro slėgis padangose priklauso nuo aplinkos temperatūros, tad šie patikrinimai turi būti vykdomi nuolat.
  • Tikrinkite padangas, kad galėtumėte laiku, prieš prasidedant žemės ūkio darbų sezonui, imtis atitinkamų veiksmų (pvz., padangų remonto, jų perstatymo ir t. t.) ir išvengti priverstinės mašinos prastovos.  
  • Perstatykite ratus tarp mašinos ašių, ypač priekabose ir cisternose. Pavyzdžiui, paprastai ant centrinės ašies sumontuotos padangos nusidėvi labiau ir greičiau pradeda irti. Kad ratų perstatymo rezultatai būtų optimalūs, BKT specialistai rekomenduoja matuoti protektoriaus rašto aukštį ir nustatyti jo nusidėvėjimo laipsnį.
  • Nurodytus veiksmus patariama atlikti ne tik žiemą. Šiuos veiksmus ekspertai rekomenduoja atlikti žemės ūkio darbų sezono įkarštyje:
  • Įvertinkite dirvos būklę ir mašinos eksploatavimo sąlygas. Įsitikinkite, kad sumontuotos padangos yra tinkamos. Jei kyla abejonių, kreipkitės konsultacijos į bendrovės BKT atstovą arba į savo regiono prekybininką.
  • Kas dieną tikrinkite lauko temperatūrą, nes ji gali turėti įtakos slėgiui padangose. Naudokite patikrintą manometrą arba (jei yra galimybė) sumontuokite specialią kontrolės sistemą.
  • Padangas rinkitės atsižvelgę į apkrovą, greitį ir eksploatavimo sąlygas. 
  • Prieš darbo pamainą apžiūrėkite padangų protektorių. Jeigu reikia, išvalykite protektorių ir pašalinkite jame susikaupusį purvą. Ypatingą dėmesį skirkite protektoriui su uždaromis pečių zonomis (šio protektoriaus padangos naudojamos kroviniams vežti keliais). Tinkama protektoriaus priežiūra leis sumažinti svetimkūnių patekimo į gumos mišinį, padangos susisluoksniavimo arba pradūrimo tikimybę. Be to, rekomenduojama nuolat apžiūrėti padangas ir įvertinti nusidėvėjimo netolygumą arba pažeidimus, kaip antai įpjovimus, įtrūkimus, pūsles ar išsikišimus.
  • Įvertinkite padangų eksploatacines savybes, konkrečiai, susijusias su sąnaudomis. Vienos bendrovės apskaičiuoja valandines sąnaudas pagal mašinos motovalandas, kitos — stebi ridą, o sąnaudas apskaičiuoja už kilometrą. Taip pat gali būti registruojama pervežtos medžiagos masė arba per tam tikrą laiką pervežtos krovinio tonos kaina. Vis dėlto visais nurodytais atvejais būtina stebėti ir fiksuoti padangų eksploatavimo sąlygas, jų darbinius rodiklius ir galimus pakitimus.    
  • Laikykitės greičio indekse nurodyto greičio režimo — tai leis išvengti įvairių netikėtumų ir pavojų kelyje.

Visi nurodyti veiksmai leidžia išvengti vėlavimų, prastovų ir gedimų, o tai, savo ruožtu, leidžia sutaupyti laiko ir pinigų bei pagerinti darbo našumą.

Bendrovė BKT rekomenduoja rūpintis padangomis visais metų laikais, o ne tik žiemą. 

BKT tinklalapis žiniasklaidos atstovams: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

Foto galerija