Purškiamosios mašinos: darbų saugumas ir komfortas priklauso ir nuo padangų

Tinkamai parinktos padangos gali padėti operatoriams optimizuoti darbus tiek atvirame lauke, tiek tankiai išdėstytuose vynuogynų tarpueiliuose ar kalnų vaismedžių soduose.

Serenjas (Italija), 2022 metų liepos 12 d.

Sklandų purškiamosios eksploatavimą lemia daugybė veiksnių. Palyginti su kitomis žemės ūkio mašinomis, kurios naudojamos ne tik laukuose, bet ir labai sunkiems kroviniams vežti keliais, purškiamųjų svorio centras yra daug aukščiau.

Purškiamųjų operatoriams dažnai tenka dirbti siauruose vynuogynų, vaismedžių ar alyvmedžių tarpueiliuose, laukuose, kuriuose auga skirtingo aukščio kultūros, ir kurių grunto tipas bei nuolydis yra skirtingi. Kaip pavyzdį galima paminėti aukštikalnių obelų sodus. Be trukdžių, susijusių su darbo suspaustoje erdvėje ypatumais, operatoriams tenka susidurti su įkalnėmis ir nuokalnėmis, vežamų skysčių sukeliamais transporto svyravimais, vietovės nelygumais ir slidžiu arba sausu gruntu.

Šiomis sąlygomis judėjimo saugumas nuolat kinta ir tai turi įtakos darbo našumui plačiąja prasme. Darbo efektyvumas priklauso nuo daugelio veiksnių, be kita ko, nuo tinkamai, atsižvelgus į atliekamų darbų pobūdį, jų trukmę ir mašinos įrangą, parinktų padangų.

Bendrovė BKT yra įgijusi didelę darbo laukuose patirtį ir nuolat palaiko ryšius su klientais. Tai leidžia BKT teikti vertingus pasiūlymus, padedančius išsirinkti konkrečiam darbų tipui ir sąlygoms idealiai pritaikytas padangas, dėl kurių gali padidėti purškiamųjų operatorių darbo komfortas.

Patarimai: oro slėgis padangose

Tinkamam oro slėgiui padangose tenka svarbus vaidmuo mažinant važiavimo metu patiriamą diskomfortą. Jeigu padangų reikia dirbti kaupiamųjų kultūrų laukuose, BKT rekomenduoja rinktis VF (angl. Very High Flexion) technologijos modelį. Palyginti su standartiniais modeliais, esant analogiškam slėgiui ir dydžiui, šių padangų laikančioji galia yra 40 proc. didesnė. Ši savybė lemia didelę purškiamųjų keliamąją galią ir mažina vibracijas judant. Todėl būtina nustatyti tinkamą oro slėgį padangose atsižvelgus į numatomą padangoms tenkančią apkrovą.

Kadangi apdoroti kaupiamąsias kultūras skirtoms padangoms yra būdingas mažesnis tūris, BKT specialistai rekomenduoja tikrinti jų būklę dažniau nei tikrinama kitų, paprastai daug platesnių, žemės ūkio modelių atveju.

Patarimai: šokčiojimas

Šokčiojimo efektas pasireiškia važiuojant keliais.

Pažymėtina, kad šis reiškinys yra būdingas standartinėms padangoms, ir retai yra stebimas naudojant kaupiamosioms kultūroms skirtas padangas, nes pastarųjų šoninė briauna yra ne itin aukšta.

Pasireiškus šokčiojimo efektui, būtina išsiaiškinti jo atsiradimo priežastis.

Šokčiojimas gali pasireikšti visų pirma dėl to, kad kritinis padangos vibracijos dažnis važiuojant tam tikru greičiu sutampa su transporto priemonės, kurioje sumontuota padanga, vibracijos dažniu.

Šokčiojimo priežastims nustatyti prireiks mechaniko, naudojančio nuskaityti padangos šoninės briaunos išlinkio sukeltus harmoninius virpesius skirtą prietaisą. Naujos kartos traktoriuose, judančiuose didesniu nei 30 km/val. greičiu, įtaisomi adaptuoti priekinės pakabos amortizatoriai, sugeriantys kritinio dažnio padangų virpesius ir pašalinantys šokčiojimo efektą.

Važiuojant nedideliu greičiu, šis reiškinys gali pasireikšti dėl netiksliai ant ratlankių sumontuotų padangų arba dėl vienos ar dviejų rato sudedamųjų dalių nedidelių formos trūkumų.

Šie du veiksniai kartu gali lemti daug rimtesnę problemą, nei šokčiojimas. Išspręsti problemą galima taisyklingai sumontavus padangas ant ratlankio. Šiuo atveju reikia kreiptis pagalbos į patyrusį mechaniką.

Patarimai: erdvės ir dydžiai

Purškiamųjų padangos gali būti skirtingų dydžių ir tipų, kurie priklauso nuo tarpueilių pločio bei apdorojamų kultūrų aukščio. Chemikalams įterpti išilgine siaurų eilių kryptimi būtinos tinkamo pločio padangos. Jeigu darbai vykdomi ilgame atvirame (pavyzdžiui, kukurūzų) lauke, o atstumas tarp eilių yrа 75 cm, turi būti naudojamos kultūrai nepakenksiančios padangos. Kitais atvejais pagrindinis parametras yra padangų geba nesutankinti dirvos. Todėl rekomenduojama naudoti didelio tūrio padangas, kurios užtikrina gerą keliamąją galią esant mažesniam oro slėgiui.

Kiekvienam atvejui savas sprendimas

Gausus purškiamosioms skirtų BKT padangų asortimentas užtikrina aukštą technikos našumą. Tai susiję ne tik su operatoriaus darbo komfortu, bet ir su transporto priemonės stabilumu, mažesniu dirvos sutankinimu ir gera trauka, taip pat leidžia taupyti laiką, degalus ir pinigus.   

Išskirtinė visų BKT produktų savybė — ilgaamžiškumas.

Kaupiamosioms kultūroms skirtos BKT padangų serijos modelis flagmanas AGRIMAX SPARGO sukurtas pasitelkus VF technologiją, kuri užtikrina didesnę keliamąją galią esant tokiam pačiam slėgiui kaip kad standartinių padangų atveju. Šis universalus modelis siūlomas septynių modifikacijų. Dėl didelio tolygų judėjimą užtikrinančių gruntkibių skaičiaus šis modelis puikiai tinka eksploatuoti tiek laukuose, tiek keliuose.

AGRIMAX RT 955 — pavyzdinės radialinės padangos, skirtos kaupiamosioms kultūroms, siūlomos 23 modifikacijų. Puikiai tinka tiek apdoroti kaupiamąsias kultūras skirtai technikai, tiek purškiamosioms. Puikios traukos charakteristikos, laikančioji ir savaiminio valymosi geba.

Analogiškos savybės būdingos ir AGRIMAX RT 945 modelio padangoms, kurios siūlomos aštuonių modifikacijų. Šios padangos išsiskiria siauru protektoriumi, padedančiu tausoti kultūras. Dėl didelės savaiminio valymosi gebos šios padangos yra idealus sprendimas judėti keliais.

Galiausiai, AGRIMAX RT 855 padangos, kurios siūlomos 47 tipų ir dydžių, purškiamosiose taip pat gali būti naudojamos transportuoti krovinius keliais ir laukais. Šioms radialinėms padangoms būdinga didelė keliamoji galia, be to, jos netankina dirvos.


Foto galerija