VF technologija ir padangos žemės ūkio mašinoms. Ką privalu žinoti ūkininkams?

Išsirinkti žemės ūkio mašinoms tinkamas padangas gali būti tikrai nelengva užduotis. Technologijos nuolat tobulėja, todėl sekti visas naujienas ne visada spėjama. Tikėtina, kad jau esate girdėję apie VF indekso padangas ir jums kyla su tuo susijusių klausimų, o būtent:

Kas yra VF technologija? Ar turėčiau įsigyti tokias padangas traktoriui? Kokiems darbams yra skirtos VF technologijos padangos?

Visų pirma būtina žinoti, kad:

  • Santrumpa VF (Very High Flexion) reiškia „itin didelį lankstumą“. Šis standartas yra nustatytas Europos padangų ir ratlankių technikos organizacijos (ETRTO) ir Padangų ir ratlankių asociacijos (TRA), remiantis IF (Improved Flexion, arba, išvertus - „padidinto lankstumo“) technologija.
  • VF technologija leidžia jūsų technikai atlaikyti didesnę apkrovą pervežimų metu esant mažesniam oro slėgiui padangose. VF technologijos padangos sukurtos vežti 40 proc. didesnius (palyginti su standartinėmis padangomis) krovinius esant standartiniam oro slėgiui.
  • VF technologija leidžia tausoti dirvą. VF indekso padangoms reikalingas mažesnis oro slėgis, todėl jų kontakto dėmė yra didesnė, o jų sukeliamas dirvos sutankinimas - mažesnis.

Kokių pavojų kyla dėl dirvos sutankinimo?

Atlikti tyrimai parodė, kad per pastaruosius 10 metų daugiau kaip 20 proc. sėjamųjų kultūrų buvo prarasta dėl žemės ūkio paskirties dirvos sugadinimo ir sutankinimo.

Todėl, siekiant didinti hektaro derlingumą, būtina mažinti dirvos sutankinimą kartu išsaugant jos vientisumą ir savybes. Jeigu dirvos tankis yra pernelyg didelis, augalai negauna visų jiems būtinų maitinamųjų medžiagų. Tai gali lemti neekonomišką trąšų naudojimą ir augalų derlingumo sumažėjimą. Todėl VF technologijos padangos leidžia ūkininkauti racionaliau ir ekologiškiau.

Ar VF technologija turi trūkumų?

Apskritai paėmus, palyginti su kitų tipų padangomis, VF technologijos padangos neturi akivaizdžių trūkumų. VF indekso padangos tokios pat tvirtos, nes skirtos eksploatuoti esant daug žemesniam slėgiui jose. Be specialaus borto sutvirtinimo ir ypatingų austinių medžiagų, šioms padangoms būdinga ir išskirtinė konstrukcija. Visa tai užtikrina šių padangų tvirtumą ir saugumą. Be to, palyginti su standartiniais analogais, šios padangos yra 10 proc. ilgaamžiškesnės.

Kas pasakytina apie VF technologijos padangų teikiamą komfortą?

Manoma, kad palyginti su standartinėmis padangomis, VF technologijos padangos teikia didesnį komfortą ir užtikrina geresnį eigumą. Vis dėlto ūkininkai turi žinoti, kad padangų pasirinkimą lemia subjektyvūs veiksniai, kuriuos lemia pasirinkti prioritetai ir naudojamos technikos tipas. Yra manančių, kad VF technologijos padangos yra komfortiškesnės, kiti gi teikia pirmenybę standesnių padangų modeliams.

Apibendrinkime - ar verta jūsų traktoriuje montuoti VF technologijos padangas?

Atsakymas paprastas - viskas priklauso nuo aplinkybių. Pavyzdžiui, nuo jūsų ūkio darbų režimo ir naudojamų transporto priemonių, atliekamų darbų ypatumų, kelio sąlygų ir daugelio kitų veiksnių.

Kiekvienas ūkis yra savitas ir turi išskirtinių poreikių, savų prioritetų ir darbo sąlygų ypatumų, todėl ir padangų pasirinkimas yra individualus. Nėra vieno universalaus sprendimo, tinkančio visiems ūkininkams visame pasaulyje.

Bendrovės BKT techniniai specialistai gali išnagrinėti jūsų paklausimus ir padėti išsirinkti tinkamiausias padangas bei išsiaiškinti, ar VF technologijos padangos Jūsų atveju yra geriausias sprendimas. Padangų asortimentas yra itin gausus, tad pasirinkti tinkamiausias yra tikrai nelengva užduotis. Todėl nedvejodami klauskite ekspertų patarimo. Šiomis aplinkybėmis priimti sprendimą savarankiškai tikrai sudėtinga.

Foto galerija