Žemės ūkio technika: radialinių ir diagonalinių padangų palyginimas

Ypatingas tvirtumas, ilgaamžiškumas, didelis našumas, taupus degalų naudojimas: Paprastai radialinės konstrukcijos padangos yra tinkamiausias pasirinkimas žemės ūkio technikai. Vis dėlto, kiekviena situacija yra išskirtinė...

Serenjas (Italija), 2022 metų kovo 30 d.

Kaip išsirinkti žemės ūkio mašinai tinkamiausias padangas? Kuriai konstrukcijai - radialinei ar diagonalinei - teiktina pirmenybė?

Atsakyti į šiuos klausimus vienareikšmiškai sudėtinga. Įtakos padangų pasirinkimui turi daug veiksnių: darbo organizavimas, dirvos būsena, transporto priemonės tipas ir jos sukeliama apkrova. Pavyzdžiui, dirvai paruošti ir įdirbti skirtos technikos atveju dėmesys atkreiptinas į tokias padangų savybes kaip antai pasipriešinimas riedėjimui ir riedėjimo spindulys.

Nors padangų pasirinkimą lemia daug aspektų, vis dėlto dažniausiai pirmenybė teikiama radialinėms padangoms.

Šių padangų konstrukcija lemia mažesnį pasipriešinimą riedėjimui, lėtesnį ir tolygesnį dėvėjimąsi ir taupų degalų naudojimą.

Be to, palyginti su diagonalinėmis padangomis, radialinių padangų kontakto su atraminiu paviršiumi dėmės plotas yra didesnis. Todėl pastarosios padangos geriau paskirsto įrangos masę, mažina dirvos sutankinimo efektą, o kartu padeda tausoti kultūras ir skatina jų derlingumą. 

Ir tai ne viskas. Radialinėms padangoms, kurių slėgis palyginti su diagonalinėmis padangomis yra panašus arba daug mažesnis, yra būdinga didesnė keliamoji galia. Juk žinoma, kad, palyginti su standartinėmis padangomis, VF ir IF technologija pagrįstos radialinės padangos pasižymi didesne keliamąja galia ir daug mažesniu slėgiu.

Diagonalinės padangos, priešingai, turi būti eksploatuojamos esant maksimaliam galimam slėgiui, nes tai leidžia išvengti jų karkaso pažeidimo.

Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad, esant tinkamam oro slėgiui, radialinės padangos leidžia važiuoti didesniu nei 40 km/val. greičiu, o tai leidžia sutrumpinti kelionės trukmę ir pagreitinti darbo užduočių atlikimą. 

BKT asortimente siūlomos įvairių modelių žemės ūkio technikai skirtos radialinės padangos, kurios atitinka įvairiausius klientų reikalavimus. Ypatingo dėmesio nusipelno šios BKT padangos:

RIB 713 — padangos su metalo kordu, pagamintos pritaikius IF technologiją, pasižymi didele keliamąja galia esant mažam oro slėgiui. Šio, t. y. RIB 713, modelio padangų kontakto dėmės plotas yra didelis, todėl šios padangos tolygiau paskirsto mašinos masę ir mažina dirvos sutankinimo efektą. Konstrukcija su metalo kordo pasluoksniu užtikrina puikų atsparumą pradūrimams ir, atitinkamai, didesnį apsaugos nuo ražienų nuopjovų prasiskverbimo ir pažeidimų, kurių grėsmė kyla užvažiavus ant aštrių objektų, lygį.  

Padangų greičio indeksas yra D (65 km/val.), o tai leidžia naudoti šias padangas vežti krovinius keliais didesniu nei įprasta greičiu.  

SR 713 yra — vientiso metalo karkaso radialinės padangos, pagamintos pagal VF technologiją, su daugiasluoksniu metalo kordo brekeriu, protektoriaus raštas su grioveliais. Padangoms būdingas pasipriešinimas riedėjimui ir didelis atsparumas dėvėjimuisi. Dėl didelio kontaktinės dėmės ploto šios padangos, kurioms taikoma VF technologija, mažina dirvos sutankinimo efektą. Padangos SR 713 yra patikimos ir pasižymi puikiomis techninėmis savybėmis, leidžia važiuoti dideliu greičiu (taip pat įprastais keliais).

Padangos AW 711 sukurtos specialiai stambiai žemės ūkio technikai, kuri naudojama dirvos apdorojimo ir sėjos darbams. Priklausomai nuo modelio, galima tiek standartinė, tiek IF arba VF technologija pagrįsta šių padangų versija.

Padangoms AW 711 naudojamas ypatingas gumos mišinys, todėl šios padangos yra ilgaamžės nepriklausomai nuo paviršių, ant kurių yra eksploatuojamos, kietumo ar minkštumo. Mažas pasipriešinimas riedėjimui važiuojant keliu leidžia ženkliai sumažinti degalų sunaudojimą.

Dėl savo savybių radialinės padangos itin tinka naudoti žemės ūkio technikai. Vis dėlto, nevalia neįvertinti ir diagonalinių padangų savybių. Diagonalinėms padangoms būdingas atsparumas dėvėjimuisi ir ardymui, taip pat šoninės smūginės apkrovos sugerties geba. Todėl, renkantis padangas, turi būti atsižvelgta į technikos eksploatavimo konkrečiu atveju ypatumus.

Bendrovė BKT siūlo įvairiai paskirčiai (pvz., važiuoti veja arba vežti pašarus ar šieno ritinius) skirtų modelių padangas.  

Pristatome kelis mūsų klientų itin vertinamų žemės ūkio technikai skirtų BKT diagonalinių padangų pavyzdžius:

I-1 — didelio greičio padangos, skirtos greitam krovinių gabenimui laukais ir keliais. Specialus protektoriaus raštas užtikrina ilgesnę tarnavimo trukmę net nepalankiomis eksploatavimo (pvz., ražienų lauke) sąlygomis.

RIB 774 — BKT padangų serija, sukurta žemės ūkio technikai, priekaboms ir presiniams rinktuvams. Šioje serijoje siūlomos RIB 774 (A), RIB 774 (B) ir RIB 774 (C) modelių padangos, kurios pasižymi ilgaamžiškumu ir didele keliamąja galia.

Ir, galiausiai, padangos AW 708, kurios yra itin atsparios įpjovimams, ardomųjų veiksnių poveikiui ir  ražienų prasiskverbimui. Priklausomai nuo modelio, galimos Special (pasižymi išskirtiniu gumos mišinio atsparumu) ir Stubble resistant (patikimai saugo nuo ražienų prasiskverbimo) versijos. 

Bendrovės BKT specialistai ištyrė visas įvairialypio žemės ūkio technikos naudojimo sritis ir sukūrė aukščiausios kokybės, išskirtinį veiksmingumą užtikrinančius produktus.

BKT naujienos ir pranešimai spaudai: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

Foto galerija