BKT padangos: kiek sveria kokybė?

17.05.2022

Regis, nesudėtingas klausimas - kiek sveria padanga? Bendrovės BKT patirtis leidžia įvertinti ryšį tarp padangos svorio ir jos savybių.

Serenjas (Italija), 2022 metų balandžio 11 d.

„Sunkios padangos yra tvirtesnės ir tarnauja ilgiau“. Ar šios padangų savybės iš tikrųjų yra tarpusavyje susijusios? Šiandien bendrovės BKT — vienos didžiausių bekelei skirtų padangų gamintojų pasaulyje — inžinieriai atskleis, kokios padangų savybės turi įtakos jų svoriui. 

Dažnai tenka girdėti, esą kuo didesnis yra padangos svoris, tuo geresnė jos kokybė, nes padangai pagaminti sunaudota daugiau medžiagų, o tai tariamai lemia padangos tvirtumą.  Padangos svoris ir kokybė, žinoma, gali būti tarpusavyje susiję, tačiau tik tuo atveju, jeigu padangos svoris yra suprantamas kaip pagrįsta ir apskaičiuota kiekvieno iš padangos konstrukciją sudarančių komponentų masių suma.

Kitais žodžiais tariant, tai, kad didelėms apkrovoms skirta padanga, kurios dydis yra toks pat kaip ir kitų padangų, gali būti už jas sunkesnė, neturėtų mūsų stebinti — papildomi elementai, skirti sutvirtinti padangos konstrukciją, didina bendrą padangos svorį.

Sunkiasvorei technikai, pavyzdžiui, traktoriams ar karjerų krautuvams, skirtos padangos turi pasižymėti skirtingomis savybėmis. Priklausomai nuo naudojimo paskirties, šių padangų konstrukcijoje gali būti naudojami skirtingi komponentai. Todėl to paties modelio padangų svoris gali būti labai skirtingas.

Didžiausia padangos svorio dalis tenka protektoriui, tačiau būtina atsižvelgti ir į tokius elementus kaip standinamasis tarpsluoksnis (brekeris), pečių zona, borto žiedas ir karkasas. Gamintojai atlieka visų nurodytų padangos dalių bandymus ir diegia pakeitimus, leidžiančius pasirinkti optimaliausią padangų savybių ir jų pagaminimo sąnaudų santykį.

Viena iš BKT padangų ypatybių yra tai, kad joms gaminti bortų zonoje naudojama daug medžiagos, dėl to padangos masė padidėja keliais gramais, o apsauga nuo apgadinimų išauga.

Bet kiek gi sveria padanga? Siekdami pristatyti bendrus reikalavimus ir patenkinti smalsumą, pristatysime kelis populiariausių BKT padangų serijų pavyzdžius:

Didžiausių žemės ūkio technikai skirtų BKT padangų AGRIMAX RT 600 dydis yra IF 1250/50 R 32, o svoris - 643,52 kg. AGRIMAX RT 600 modelio padangos tinka naudoti darbams, atliekamiems važiuojant veja, velėna ar dirva ir reikalaujantiems ypatingo dėmesio. Šios padangos yra idealus sprendimas, kurį lemia protektoriaus savybės, mažesnis protektoriaus aukštis, didelis gruntkibių skaičius ir išdėstymas bei užapvalinta pečių zonos forma.

Sunkiausios bekelei skirto asortimento padangos yra EARTHMAX SR 468. Šios padangos siūlomos 40.00 R 57 dydžio, o jų svoris yra tikrai įspūdingas - 3 819,80 kg. Šio modelio padangos sukurtos standaus rėmo savivarčiams, su monolitiniu metalo kordu, kuris didina karkaso tvirtumą ir atsparumą apgadinimams. Vienas iš pagrindinių padangų EARTHMAX SR 468 privalumų yra ypatingas protektoriaus raštas ir gumos mišinio sudėtis, leidžianti riboti išsiskiriančią šilumą. Protektoriaus gylis E-4 užtikrina puikias traukos savybes sudėtingiausiomis eksploatavimo sąlygomis.

Vienos mažiausių žemės ūkio technikai skirtų padangų LG 306 (11X4.00‑5) sveria vos 1,17 kg. Šio modelio padangos skirtos vejos darbams, puikiai tinka vejapjovėms. Be to, kai kurių dydžių padangas galima montuoti ant nedidelių traktorių. Ypatingas protektoriaus raštas leidžia atlikti darbus nepažeidžiant dirvos ir palengvina manevravimą.

Mažiausios iš pramoninei technikai skirtų padangų asortimento yra padangos LIFTMAX LM 81. Šių padangų dydis - 150/75 R 8, o svoris - 9,25 kg. Modelis sukurtas specialiai šakiniams krautuvams ir uostų vilkikams. Pasižymi tvirtu ir patikimu protektoriumi, o išskirtinių savybių antistatinis gumos mišinys užtikrina puikų atsparumą dėvėjimuisi ir ilgaamžiškumą.

Pateiksime daugiau įtikinamų pavyzdžių.  

Šių dviejų paklausiausių žemės ūkio technikai skirtų modelių padangos yra vienodo dydžio, o jų svoris tarpusavyje skiriasi minimaliai. Vis dėlto, pirmosios padangos buvo sukurtos specialiai galingiems traktoriams (virš 250 AG) ir yra pagrįstos IF technologija, o antrosios jungia savyje savybes, didinančias naujos kartos traktorių našumą, joms kurti naudota VF technologija.  Šie modeliai - AGRIMAX FORCE (IF 710/70 R 42 CFO dydžio, 347,4 kg) ir AGRIMAX V-FLECTO (VF 710/70 R 42 dydžio, 340,84 kg).

O štai pavyzdys iš bekelei skirtos serijos: vienos paklausiausių padangų, t. y. EARTHMAX SR 30 — 20.5 R 25 dydžio ir 241,6 kg svorio. Šio modelio padangos puikiai tinka montuoti nedideliuose ir vidutiniuose krautuvuose, kurie naudojami gruntiniuose keliuose.

Bendrovė BKT yra viena iš pirmaujančių pasaulyje bekelei skirtų padangų gamintojų. Bendrovės gaminamų modelių asortimentas apima maksimaliai galimą sektorių įvairovę: žemės ūkio, pramonės, žemės darbų, kalnakasybos, uostų techniką, taip pat didesnio eigumo ir sodo mašinas. Kiekvienas padangų modelis kuriamas atsižvelgus į jo paskirtį ir į darbų, kuriems skirta atitinkama technika, pobūdį. Tvirtumas, greitis, savaiminio valymosi geba ir atsparumas pradūrimams tėra kelios savybės, į kurias orientuojasi mūsų klientai. 

Šiuo metu kuriant naujus padangų modelius pagrindinis dėmesys skiriamas svoriui. Todėl bendrovė BKT investuoja į papildomus tyrimus, kuriais siekiama plėtoti vis lengvesnių padangų gamybos technologijas. Mažinant padangų svorį galima sumažinti pasipriešinimą riedėjimui, o kartu ir degalų sunaudojimą bei nepalankų poveikį aplinkai, ką jau bekalbėti apie mažesnes išlaidas eksploatacinėms medžiagoms. 

Mūsų tikslas yra užtikrinti didesnį ir, visų pirma, aplinką tausojantį našumą, pagal galimybes sumažinti potencialias mūsų klientų sąnaudas ir eliminuoti neigiamą poveikį aplinkai. Pastarasis siekis mūsų tarptautinei bendrovei, įsikūrusiai Indijoje, yra svarbiausias.

Foto galerija