Kodėl brangsta padangos, kameros ir diskai? Žaliava, plienas, krovinio transportavimas ir kiti veiksniai, reguliuojantys kainą.

02.07.2021

Nuo šių metų pradžios tarptautinėse žaliavų rinkose kainos nuolat augo, taip pat labai padidėjo logistikos išlaidos.

Kaučiukas ir kiti komponentai

Šių metų kovo mėn. kaučiuko kainos nuo 2017 m. pasaulio rinkoje pasiekė maksimalią kainą: 2 USD už 1 kg. Ekspertai teigia, kad iki 2025 m. kaučiuko kaina gali pakilti iki 5 USD už 1 kg. Nepaisant kainų augimo, ekspertai prognozuoja galimą natūralaus kaučiuko trūkumą, susijusį su jį gaminančiose šalyse gamtiniais veiksniais, transportavimo problemomis, taip pat su gamintojų noru turėti žaliavos atsargas, nelaukiant tolesnio situacijos pablogėjimo.

Kiti komponentai, naudojami padangų ir kamerų gamybai, įskaitant sintetinį kaučiuką, taip pat smarkiai pabrango dėl plieno, naftos kainų kilimo.

Plienas

Per 12 metų plieno kainos pasaulio rinkoje šiemet pasiekė maksimumą.

Krovinio transportavimas

Praėjusių metų pabaigoje smarkiai išaugo konteinerių srauto paklausa tarp Kinijos ir JAV, o eksporto iš JAV paklausa – sumažėjo, dėl to susiformavo konteinerių trūkumas ne tik šia kryptimi, bet ir visame pasaulyje. Konteinerių ir vietos trūkumas transporto laivuose sukėlė pasaulinę krizę ir žymiai padidino konteinerių transportavimo tarifus. Jei 2020 m. gruodžio mėn. konteinerio, kurio tariama vidutinė kaina 35 000 JAV dolerių, transportavimo kaina sudarė 10–13% konteinerio kainos, tai 2021 m. birželio mėn. ji PADIDĖJO iki 30–40%.

Remiantis logistikos operatorių skaičiavimais, artimiausiu laiku reikšmingų transporto kainų pokyčio tikėtis nereikėtų.

Aukščiau išvardinti veiksniai lėmė tai, kad visi pasaulio padangų, kamerų ir ratų gamintojai priversti didinti savo produktų kainas, bandydami kompensuoti staigiai padidėjusias žaliavų ir laivybos tarifų kainas ir išsaugoti gamybos rentabilumą. Kai kurios kompanijos kainas padidino jau net kelis kartus per metus ir, galimai, ateityje jų prekių kaina ir toliau didės.

Susidariusi dabartinė situacija neišvengiamai koreguoja kainas ir mūsų įmonei, tačiau mes ir toliau savo klientams siūlysime rinkoje geriausią kainos ir kokybės santykį bei nuolatinį produktų prieinamumą mūsų sandėliuose. Kai tik situacija konteinerių gabenimo rinkoje normalizuosis, tikrai reaguosime ir atitinkamai pakoreguosime prekių kainas.

Jei turite klausimų, prašome susisiekti su mumis.

TEU (vienas 20 pėdų konteinerio tūris) jūrinio transportavimo kainų indeksai