Ar vairavimo stilius turi įtakos padangų būklei? Žinoma! Bendrovės BKT argumentai.

Kontaktinė dėmė ir technikos atramos plotas. Padangos - tai viena svarbiausių visų automobilių transporto priemonių sudedamoji dalis. Rūpestingas požiūris, dėmesingumas ir atsargumas vairuojant lemia ne tik geresnes padangų eksploatacines savybes, bet ir didesnį saugumą

Serenjas (Italija), 2022 metų gegužės 16 d.

Tinkama padangų būklė yra svarbi ne tik saugumo požiūriu, bet ir siekiant išsaugoti optimalias padangų eksploatacines charakteristikas visą jų naudojimo laiką.

Padangos yra tarpinė grandis, siejanti kelią su transporto priemone, todėl būtina imtis tam tikrų veiksmų, leidžiančių išsaugoti padangų savybes, kurias, atsižvelgiant į padangų paskirtį, numatė gamintojas.

Be konkrečių eksploatavimo sąlygų, egzistuoja daugybė skirtingų faktorių, veikiančių padangų efektyvumą - be kita ko, apkrova ir jos paskirstymas, transporto priemonės svorio centras, kelio dangos būklė, vietovės nelygumai ir daiktai, lemiantys priešlaikį padangų nusidėvėjimą, taip pat klimato sąlygos.

Šis sąrašas nėra baigtinis. Yra ir subjektyvių, su vairavimo stiliumi ir vairuotojo įpročiais susijusių faktorių, kurie tiesiogiai arba netiesiogiai veikia padangų darbines savybes ir jų ilgaamžiškumą. Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į vairavimo stilių, nes jo įtaka padangų ilgaamžiškumui yra tikrai reikšminga, nors ši aplinkybė kartais nesulaukia tinkamo verslininkų ir technikos parkų vadovų dėmesio. Todėl vairuojant būtina paisyti tam tikrų atsargumo taisyklių, kurios ne tik didina saugumo lygį, bet ir optimizuoja padangų savybes bei mažina eksploatavimo išlaidas.

Pagal vieną iš šių taisyklių būtina palaikyti tinkamą padangų techninę būklę. Bendrovės BKT specialistai parengė vairavimo įpročių atmintinę, kuri kiekvienam vairuotojui suteiks daugiau sąmoningumo. Be to, BKT gaminių pardavėjai ir ekspertai yra visada pasiruošę suteikti naudingų patarimų, susijusių su padangų eksploatavimu konkrečiomis sąlygomis.

Profilaktika: tikrinkite slėgį padangose

Prieš aptardami vairavimo stilių, norėtume priminti reguliarios slėgio padangose patikros svarbą. Pernelyg žemas, arba, priešingai, pernelyg aukštas slėgis padangose ne tik lemia didesnį degalų sunaudojimą, bet ir didina, pavyzdžiui, karkaso deformavimosi ir vėlesnio įtrūkimo tikimybę. Pastaruoju atveju naudotojui kyla rimtas pavojus. Bendrovė BKT rekomenduoja parengti patikrų grafiką ir įdiegti sistemą, kuri garantuoja, kad transporto priemonės bus eksploatuojamos tik esant tinkamam slėgiui padangose.

Padangos nusidėvi net tada, kai transporto priemonė tiesiog stovi, nes padangas veikia transporto priemonės svoris. Siekiant išvengti plokščių padangų ruožų susidarymo, tol, kol transporto priemonė stovi, galima padangų slėgį padidinti šiek tiek viršijant normos ribą.

Venkite staigaus įsibėgėjimo ir intensyvaus stabdymo

Staigaus vairavimo stilius, pasižymintis, be kita ko, intensyviu stabdymu, neigiamai veikia padangų ilgaamžiškumą. Dėl stabdymo metu tarp padangų protektoriaus ir kelio dangos pasireiškiančios trinties padangos greičiau nusidėvi. Geriau yra teikti pirmenybę stabdymui varikliu, kuris vyksta dėl pasipriešinimo, kylančio jungiant žemesnę pavarą.

Jeigu traktoriumi velkama priekaba, kuria gabenamas nestabilus krovinys, šiuo atveju, saugaus dalyvavimo kelių eisme požiūriu, vairavimo stiliui tenka dar didesnė svarba. Dėl didelio važiavimo greičio arba staigaus stabdymo pasislinkus kroviniui vairuotojas gali prarasti transporto priemonės kontrolę.

Dėl dažno padangų šonininės briaunos atsitrenkimo į bordiūrus padangos greičiau nusidėvi, be to, kyla padangų pradūrimo ir laikino judumo praradimo pavojus.

Optimalus padangų eksploatavimas prasideda tinkamo padangų modelio pasirinkimu. Pasirenkant padangų modelį, turi būti atsižvelgta į transporto priemonės tipą, masę, naudojimo paskirtį, eksploatavimo sąlygas ir vairuotojo įgūdžius. Pasirinkti sudėtinga, bet pasirinkimo reikšmingumas yra akivaizdus. Todėl pasikliaukite bendrovės BKT specialistais - jie suteiks reikiamų patarimų, be kita ko, susijusių su tinkamiausiu vairavimo stiliumi, kurį įvaldžius pavyks atskleisti visą investicijos potencialą.

Foto galerija