Tausojantis dirvos dirbimas ir dirvožemio apsauga? Su naujausios kartos BKT padangomis tai yra įmanoma!

Klimato kaitos problema išryškino ekologinio ūkininkavimo svarbą. Atsakydami į šį poreikį, žemės ūkio technikos gamintojai pateikė pažangių žemės ūkio technikos mašinų pasiūlymų. Tai lėmė aukštosiomis technologijomis pagrįstų mašinų paklausos augimą. Būtent tokius produktus siūlo bendrovė BKT, ištikima tausojančius dirvos dirbimo metodus taikančių žemės ūkio bendrovių partnerė.

Serenjas (Italija), 2023 m. balandžio 26 d.

Pastaruoju metu pasaulinis maisto produktų poreikis nuolat auga, tad žemės ūkiui tenka reikšmingas vaidmuo siekiant jį atliepti. Svarbu suprasti, kad šis išaugęs poreikis gali lemti neigiamą poveikį aplinkai (šiltnamio efektą skatinanti išmetamųjų dujų emisija, vandens tarša, dirvos sutankinimas). Vienas pagrindinių tikslų, kurių siekia modernios žemės ūkio bendrovės, yra kelti gamybos našumą tausoti žemės ūkio išteklius leidžiančiu būdu ir įdirbti užmiesčių teritorijas taip, kad jos ilgai tarnautų būsimoms kartoms. Todėl inovacijoms, technologijoms, tyrimams, skaitmenizacijai ir robotų technikai tenka ypatingas vaidmuo.

Šiame kontekste į dėmesio centrą sugrįžo vienas seniausių dirvos dirbimo būdų. Tradicinis dirvos dirbimas ją ariant ir akėjant laikomas keliančiu didelę grėsmę dirvos struktūrai ir jos paskirčiai. Taip įdirbta dirva netenka maistingųjų medžiagų ir organinių komponentų. Todėl, siekiant išsaugoti dirvos biologinę įvairovę ir kiek įmanoma sumažinti jos struktūros pokyčius, vis dažniau taikomi tokie dirvos dirbimo būdai, kaip antai tausojantis arba minimalus dirvos dirbimas. Šie dirvos dirbimo būdai numato antsėlių arba tarpinių kultūrų sėjimą, mikroorganizmų veiklą skatinančią sėjomainą, ir, žinoma, minimalią intervenciją į dirvą ar net šios intervencijos atsisakymą. Pažymėtina, kad dirbant dirvą tausojančiu būdu, ji supurenama ne didesniame negu 20–25 cm gylyje.

Tad bendradarbiavimas su patikimais analogiškų tikslų, t. y. optimalaus išlaidų, našumo ir ekologiškumo santykio, siekiančiais partneriais ir specialistais įgauna ypatingos reikšmės. Bendrovė BKT, kuri nuolat vykdo pažangių padangų kūrimo ir su tuo susijusius tiriamuosius darbus, paruošė gausų aukščiausios kokybės, ypatingus žemės ūkio bendrovių reikalavimus atitinkančių produktų asortimentą.

Bendrovė BKT siūlo įvairaus, naujausios kartos traktoriams skirto protektoriaus rašto padangas. Šios padangos leidžia ūkininkams pervežti itin daug sveriančius krovinius ir nesutankinti dirvos, o tai visiškai atliepia tausojančio ir saugančio dirvos dirbimo koncepciją.

Pradėkime nuo modelio AGRIMAX FORCE. Šios BKT padangos tinka tiek derliui nuimti, tiek pervežimo darbams vykdyti bei užtikrinti veiksmingą ir našų net kietų dirvų dirbimą. IF technologijos dėka šios padangos gali atlaikyti didelę apkrovą esant mažesniam (palyginti su standartinėmis padangomis) oro slėgiui padangose. O svarbiausia yra tai, kad šios padangos mažina dirvos sutankinimą. Sumontuotos didelės galios traktoriuose ir kombainuose, šios padangos užtikrina judėjimo komfortą ir puikią trauką, joms yra būdingos puikios savaiminio valymosi savybės, be to, šios padangos leidžia sumažinti degalų sunaudojimą. Ši serija apima padangų modelį IF 750/75 R 46, kurio išskirtinė savybė yra itin didelis - 2,3 m - skersmuo. Padangos AGRIMAX FORCE yra bendrovės BKT specialistų komandos pastangų, orientuotų į nuolat kintančius žemės ūkio sektoriaus poreikius, rezultatas.

Didesnio darbo laukuose našumo ir tausojančio poveikio dirvai, kurio dėka dirva yra mažiau sutankinama, galima pasiekti pasitelkus padangas AGRIMAX FORTIS, kurių karkasas yra sutvirtintas nailoniniais kordo siūlais. Šios padangos, pasižyminčios puikiomis traukos ir išskirtinio valdomumo savybėmis, leidžia pervežti sunkius krovinius net dideliu, iki 65 km/val., greičiu.

Žemės ūkio padangų šeimai taip pat priklauso AGRIMAX RT 855 modelio padangos. Šios padangos pasižymi tokiomis savybėmis kaip antai išskirtinis judėjimo komfortas ir puiki trauka, taip pat savaiminis valymasis, kuris leidžia greitai pereiti iš važiavimo laukais į važiavimą keliais. Tad šios padangos, kurioms yra būdingas išskirtinis eigumas, yra idealus pasirinkimas, kuris leidžia išlaikyti aukštą derlingumo lygį.

Dirvos sutankinimui mažinti taip pat skirtos padangos RIB 713, kuriose įdiegta IF technologija. Palyginti su standartinėmis padangomis, šių padangų kontakto su dirva dėmė yra didesnė, jos yra tinkamos naudoti esant mažesniam oro slėgiui padangose ir užtikrina tolygų dirvai tenkančios mašinos masės pasiskirstymą. Šių padangų išskirtinį atsparumą pradūrimams ir apgadinimams užtikrina tvirtas plieninio kordo karkasas. Šioms padangoms yra suteiktas D greičio indeksas, o tai reiškia, kad padangos gali būti naudojamos važiuoti keliais iki 65 km/val. greičiu.

Bendrovės BKT padangų asortimente siūlomi ir kiti šiuolaikišką mažesnio dirvos sutankinimo reikalavimą atliepiantys modeliai, pvz., AGRIMAX RT 765, RT 857 ir AGRIMAX RT 657. Šioms padangoms yra būdingas išskirtinis atsparumas pradūrimams, įpjovimams ir kitiems ražienų sukeltiems apgadinimams, t. y. visiems neišvengiamiems pavojams, kurie tyko padangų dirbant dirvą žemdirbystės sezono pradžioje.

Visos aptartų padangų modelių savybės patvirtina Indijos bendrovės siekį greitai ir veiksmingai atliepti visų ūkininkų poreikius, kad ir kokiame pasaulio kampelyje jie bebūtų įsikūrę.

Foto galerija