Kaip kovoti su padangų nusidėvėjimu ir apgadinimu

Paskelbimo data ir laikas: 2022-13-10, 9:00 val.
Paskelbimo šaltinis: World and Machinery

Šiais neramiais laikais, nuolat augant einamosioms išlaidoms ir gilėjant tiekimo grandinių problemoms, vis svarbiau yra mažinti išlaidas ir didinti darbo efektyvumą visur, kur tik įmanoma. Tas pat taikytina, be kita ko, tiek žemės ūkio, tiek statybų pramonės sektoriams, kuriuose padangoms tenka išskirtinė svarba.

Mažiausiai pageidautinas dalykas, galintis nutikti sėjos ir arimo darbų metu ar judant statybų aikštele, yra sprogusi ar dirbti trukdanti padanga. Tiek žemės ūkio, tiek pramoninės padangos yra sukonstruotos taip, kad tarnautų ilgai, tačiau be tinkamos techninės priežiūros jų naudojimo laikas gali reikšmingai sutrumpėti.

Padangų nusidėvėjimas yra įprastas reiškinys, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad nėra galimybės jo užkardyti. Toliau pateikiame kelis patarimus, kurie Jums pravers kovoje su padangų nusidėvėjimu.

Kodėl padangos nusidėvi?

Yra daugybė priežasčių, dėl kurių jūsų padangos gali laipsniškai arba greitai nusidėvėti. Nusidėvėjimas yra neišvengiamas, o jį lemia daugkartinis padangų naudojimas ir kiti veiksniai, kurių padangos negali išvengti jų gyvavimo ciklo metu, kaip antai vietovės reljefas ar oro sąlygos. Vis dėlto padangos turi atitikti joms numatytą paskirtį, todėl būtina imtis papildomų veiksmų, kad atliekant kasdienius darbas atsiskleistų pilnas padangų potencialas.

Dažniausiai dėl padangų nusidėvėjimo atsiranda įpjovimų, pradūrimų, įtrūkimų ar išsipūtimų, be to, nusidėvėjimo plotai pasiskirsto netolygiai (pvz., nusidėvėjimas gali pasireikšti borto noselės ir pado srityse, centre arba iš vienos padangos pusės). Be išorinių nusidėvėjimo lemtų požymių, padangų funkcionalumas gali sumažėti dėl aukšto ir žemo slėgio svyravimų ar netinkamos ratų padėties. Tad kokių veiksmų galime imtis, kad viso šito išvengtume?

Atitiktis paskirčiai

Visų pirma įsitikinkite, kad padangos tikrai yra skirtos jūsų numatytai paskirčiai ir darbams. Kaip minėta anksčiau, privalote įsitikinti, kad jūsų turimos padangos atitinka numatytąją paskirtį. Tinkamai parinktos padangos didina darbų našumą, mažina pažeidimų tikimybę ir atitinka darbų ir technikos saugos reikalavimus. Kartais, bandant sutaupyti laiko, į šias padangų savybes nekreipiamas dėmesys, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje toks požiūris gali kainuoti dar daugiau laiko ir pinigų!

Pavyzdžiui, traktorių padangos yra skirtos važiuoti dirva, o ne keliais. Todėl, nors kartais to išvengti neįmanoma, vis dėlto geriau vengti važiuoti keliais, nes asfaltas pasižymi abrazyvinėmis savybėmis. Jeigu vis dėlto prireikia važiuoti keliais, būtina važiuoti lėtai ir taip sumažinti buksavimą. Kitos kelių transporto priemonės gali jus lenkti, dėl to tikrai neverta didinti greitį. Tad atitinkama važiavimo drausmė gali reikšmingai pailginti padangų ilgaamžiškumą ir apsaugoti jus nuo nepageidaujamų situacijų.

Ar kažkas čia kalba apie slėgį?

Gali atrodyti, kad tai yra savaime suprantama, tačiau mes vis dėlto pabrėšime tai dar kartą - privalote įsitikinti, kad jūsų padangos yra tinkamai pripūstos. Paprastai tariant, privalote palaikyti tinkamą slėgį padangose, nes tai pailginą jų tarnavimo laiką.

Padangų pripūtimo lygis priklauso nuo ašiai tenkančios apkrovos ir atliekamų darbų. Todėl privalote išsiaiškinti gamintojo nurodomą maksimalią ašiai tenkančią apkrovą ir būtinai į ją įskaičiuoti visus krovinius, kurie bus gabenami ar kartu pervežami. Netinkamas slėgis gali neigiamai veikti padangų našumą, skatinti nusidėvėjimą ir dirvos sutankinimą, o tai, kaip žinia, lemia daug kainuojančias pasekmes. Pažymėtina, kad vienodą pavojų kelia tiek per mažai, tiek per daug pripūstos padangos: nepakankamai pripūstos padangos išsibalansuos, be to, tikėtina, kad jų šoninė briauna bus pažeista, o per daug pripūstos padangos lems didesnį dirvos sutankinimą ir greitesnį bendrą padangų nusidėvėjimą.

Taip pat svarbu atminti, kad, palyginti su vasaros sezonu, dėl atvėsusių žiemiškų orų slėgis padangose gali sumažėti. Tikrai daug laimėsite, jeigu atsižvelgsite į oro sąlygas ir reguliariai tikrinsite slėgį padangose, kuris skirtingų darbų ir oro sąlygų atveju gali būti skirtingas.

Atkreipkite dėmesį į protektoriaus raštą

Prieš pirkdami padangas atkreipkite dėmesį į padangų protektoriaus raštą. Protektoriaus raštas yra išdėstytas palei padangos perimetrą ir yra pirmasis kontakto su žemės paviršiumi taškas, todėl gali reikšmingai įtakoti padangų dėvėjimosi greitį, ką jau bekalbėti apie bendrą našumą.

Saugus ir patikimas saugojimas

Jūs tikrai nustebsite sužinoję, kiek daug padangų saugoma netinkamomis sąlygomis ir kaip neigiamai jos veikia padangų ilgaamžiškumą. Tad kaip tinkamai saugoti nenaudojamas padangas?

Visų pirma, prieš perduodant padangas saugoti, jas būtina nuvalyti, t. y. pašalinti dulkes ir purvą, priešingu atveju visi šie nešvarumai, susikaupę per ilgą laiką, gali pakenkti padangoms. Naudokite padangoms skirtą šepetį, vandenį ir muilą, o baigę valyti padangas jas išdžiovinkite ore. Kai padangos išdžius, įdėkite jas į sandarų maišą, kad išvengtumėte tepalų garavimo padangų saugojimo metu. Įsitikinkite, kad padangos saugomos vertikalioje padėtyje, sausoje vėsioje vietoje. Jeigu padangas būtina sukrauti į rietuvę, pasistenkite užtikrinti, kad rietuvė neapvirstų. Ar pamenate įspėjimus nedėvėti juodų drabužių vasarą? Juodos padangos vasarą taip pat sugeria šilumą, todėl, paliktos saulėje, gali stipriai suirti per palyginti trumpą laiką.

Paprastai tariant, jeigu padangos yra saugomos tinkamai, tai mažina būtinybę jas dažnai keisti ir leidžia reikšmingai sumažinti su tuo susijusias išlaidas. Dar vienas su padangų saugojimu susijęs patarimas: kad ilgą laiką saugomų padangų nusidėvėjimas būtų tolygus, periodiškai keiskite jų padėtį, kaip kad rekomenduoja gamintojas.

Mažinkite greitį ir slopinkite stabdymą

Mažinkite greitį ir slopinkite stabdymą, ypač kintamos kelio dangos sąlygomis - tai leis sumažinti padangų dėvėjimąsi. Stebėkite dėvėjimąsi lemiančius veiksnius: protektoriaus nelygumus gali lemti kelio sąlygos, todėl įsitikinkite, kad nereikalingi svoriai pašalinti iš automobilio, ir prieš išvažiuodami apžiūrėkite visas nuosklembas, šonines briaunas, taip pat ištirkite, ar nėra pradūrimų.

Kodėl verta rinktis BKT padangas?

Tinkama techninė priežiūra leis pratęsti padangų naudojimo laiką, atitinkamai sumažinti išlaidas bei padidinti padangų našumą, be to, leis tausoti aplinką.

BKT padangos garsėja kaip optimalus variantas bet kuriai pramoninei paskirčiai, t. y. žemės ūkio, statybų, kalnakasybos ir kitai įrangai. Mūsų padangos, kurių asortimentas itin gausus, sukurtos naudoti ilgai ir patenkinti įvairialypius naudotojų poreikius. Su mūsų siūlomu padangų asortimentu susipažinti ir išsirinkti jums tinkamiausias padangas galite čia.

Foto galerija